Radyatörler ısıtma grubunda cihazlarda kazanılan enerjiyi istenilen ortama aktaran elemanlardır. Radyatörler eşanjör tiplerinden biridir. Kombi ile beraber kullanımlarında ısınan sıcak suyu mahalle atmak için kullanır.

Kullanılan sistem eğer ısıtma cihazı kombi ise çalışma sıcaklıkları 80/600C veya 90/700C’dir. Sıcaklık ne kadar yüksek ise Işınım miktarı o kadar yüksektir. Isıyı iletim ve taşıma yolu ile aktarılır. İdeal bir sistemde ısının %30 i ışınım %70 taşınım ile ısı transferi gerçekleşir.

Radyatörlerin amacı ısı iletmek olduğu için maddesel yapısından kullanılan elementler genellikle ısı iletim katsayısı yüksek olan elementlerdir. Maddenin yapısal tarafı daha çok taşınım yolu ile iletilen kısmı etkilemektedir. Işınımı etkileyen en büyük faktörler boya ve geometrik kısımdır. Daha verimli bir ısı geçişi elde etmek için radyatörlerin yüzey alanları geniş tutulmaktadır. Radyatörler şekil ve kullanılan malzemeye göre 4 sınıfa ayrılır:

Döküm Radyatör
Döküm radyatörler dilim olarak üretilmektedir. Aşınıma dayanaklıkları yüksek olduğu için uzun yıllar kullanılabilmektedir. Ama Şekli ve teknik özellikleri gereği bireysel kullanımda tercih edilmemektedir.

Teknoloji olarak geri de kaldığı için günümüzde kullanımı gitgide azalmaktadır.

Dilimli Çelik Radyatör
Döküm radyatörlere göre daha hafif ve daha ucuz olan dilimli çelik radyatörler, aşınmaya da döküm olanlara göre daha az dayanıklıdır. En fazla su hacmi bu tip radyatörlerdedir.

Panel Radyatörler
Günümüzde sıklıkla kullanılan radyatör çeşididir. Paslanmaz çelik levhalardan imal edilmektedir. Temel olarak iki parçadan oluşmaktadır. Panel ve konvektörlerden oluşmaktadır. Panel kısımları içnde sıcak su dolaşmaktadır. Konvektörler ile yüzey alanını artırarak ısı transfer miktarı yükseltilir.

Alüminyum Radyatör
İçinde sıcak su miktarı en az su miktarı olan radyatör biçimidir bundan dolayı en fazla yüzey alanına ihtiyaç duyulan sistemdir. Maddesel yapı gereği ısı transferi yüksektir. Isınıp soğuma hızı yüksektir.